Nieuws

07-05-2020

Nederlandse dagrecreatiebedrijven heropenen hun poorten

Tot voor kort was de instructie ‘blijf zoveel mogelijk thuis’. Inmiddels is dit versoepeld naar 'vermijd drukte'. In overleg met burgemeester en veiligheidsregio werken we dan ook toe naar een gedoseerde heropening van dagattracties. Om te verzekeren dat dit gebeurt binnen de maatregelen van de anderhalvemetersamenleving hebben de dagattracties het protocol ‘Veilig Samen Uit’ opgesteld. Het protocol biedt drie garanties omtrent goede informatievoorziening, extra hygiënemaatregelen en uiteraard de anderhalve meter afstand tussen huishoudens. Voor de totstandkoming van het protocol sloegen de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen en de Club van Elf de handen ineen.

Volgens Kees Klesman, directeur van de Club van Elf, zijn toonaangevende dagattracties bij uitstek geschikt om veiligheid te waarborgen. “Dit was altijd al, en is ook nu, de kernkwaliteit van de aangesloten bedrijven. En daarmee bezorgen we gasten een onbezorgde dag vol avontuur, natuur of cultuur. Meer dan 10.000 medewerkers zijn gewend én getraind om alle gasten een veilige en unieke dag te bezorgen. We zijn er klaar voor.” Het precieze openingsmoment wordt door iedere dagattractie, in samenspraak met de desbetreffende lokale instanties, bepaald. “Als experts in een veilig dagje uit, weten dagattracties zelf wanneer zij hier klaar voor zijn en zullen dit dan afstemmen met de betreffende instanties.”

Drie garanties
Het protocol ‘Veilig Samen Uit’ biedt drie garanties, die passen binnen de richtlijnen van het RIVM:
  1. We zorgen voor 1,5 meter afstand tussen huishoudens.
    Dat doen we door een beperkt aantal gasten tegelijk toe te laten, passend bij de betreffende locatie. Je reserveert online je ticket.

  2. We zorgen voor voldoende en heldere informatie.
    Op locatie wordt gezorgd dat er voldoende en heldere informatie aanwezig is door middel van begrijpelijke instructies en bewegwijzering. Het personeel is bovendien goed getraind en attendeert gasten op de afspraken.

  3. We zorgen voor extra hygiënemaatregelen.
    Er worden extra hygiënemaatregelen getroffen in de vorm van centrale desinfectiepunten en het vaker schoonmaken van belangrijke contactpunten. Indien nodig worden er persoonlijke beschermingsmaterialen ingezet.
Praktijkvoorbeelden
Naast de drie garanties zijn er in het protocol aanvullende maatregelen opgenomen die specifiek zijn opgesteld voor de dierentuinen, attractieparken, rondvaarten en musea. Zo zijn er voor attractieparken richtlijnen opgesteld voor het plaatsnemen in een achtbaan en het controleren van de achtbaanbeugels met inachtneming van de anderhalve meter afstand. In dierentuinen zullen alleen presentaties plaatsvinden als aan de ‘socal distancing’ regels kan worden voldaan en in musea vinden vooralsnog geen groepsrondleidingen plaats. Kortom: de diverse dagattracties zijn er klaar voor om gasten weer te ontvangen voor een veilig dagje uit.

Meer informatie
Voor meer informatie kunnen gasten terecht op de website van de diverse dagrecreatiebedrijven, waar ze zich tevens goed kunnen voorbereiden op een onbezorgd dagje uit. Het is verplicht om voorafgaand aan het bezoek online tickets op datum te reserveren. De capaciteit van de dagattracties is vanwege de maatregelen beperkter en alleen met een ticket op datum of tijd is toegang verzekerd. Tot slot wordt gasten opgeroepen om zoveel mogelijk met eigen vervoer te komen om het openbaar vervoer te ontlasten.
Nieuwsoverzicht
 
logo Telefoon + 31 (0)70 - 3490328
gastvrijnederland@vnoncw-mkb.nl
www.gastvrij-nederland.nl
Adres:
Bezuidenhoutseweg 12, 2594 AV Den Haag
Postbus 93002, 2509 AA Den Haag