Nieuws

16-09-2012

Meer Belgen en Duitsers deze zomer

Wisselvallig weer zorgt voor wisselend beeld zomer 2012

Deze zomer hebben meer buitenlandse toeristen hun zomervakantie in Nederland doorgebracht dan vorig jaar. Het aantal zomervakanties in eigen land is gelijk gebleven, aldus het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). Ondanks het wisselvallige weer en het wisselende beeld is de sector redelijk tevreden over het verloop van de zomer.

ZOMER IN NEDERLAND
Deze zomer zijn er iets meer buitenlandse toeristen naar Nederland gekomen. Opvallend was de stijging van het aantal Duitse en Belgische toeristen, met name aan de kust en in Noord-Brabant. Door de economisch onzekere tijden, blijven Belgen en Duitsers dichter bij huis. Voor wat betreft de binnenlandse vakanties kwam de zomer laat op gang. Het mooie weer van de afgelopen weken zorgde voor een run op last minutes en was een stimulans om er in de nazomer nog op uit te trekken. De accommodaties laten een wisselend beeld zien: de campings hebben overal minder vakantiegangers ontvangen en de bungalowparken hebben, ondanks regionale verschillen, een redelijke zomer achter de rug. De hotels lieten een lichte groei zien. Vergeleken met vorig jaar is het aantal zomervakanties in eigen land gelijk gebleven.

MEER BUITENLANDSE TOERISTEN IN 2012
Het NBTC stelt de jaarverwachting voor 2012 voor wat betreft het inkomend toerisme positief bij. In 2012 zullen in totaal zo’n 11,7 miljoen buitenlandse toeristen ons land bezoeken (+4%). Dat komt met name omdat de groei uit Europa positiever uitvalt dan eerder verwacht. Europeanen blijven, ondanks de economische crisis, internationaal reizen. De bestemming Nederland is sterk afhankelijk van de Europese herkomstmarkten. Zo’n 80% van al het internationale bezoek komt uit Europa. Net als vorig jaar zet de groei uit de buurlanden door. België is al jaren een groeimarkt en ook de groei van onze belangrijkste herkomstmarkt Duitsland zet door. Opvallend is ook dat het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië het beter doen dan eerder verwacht. Voor de verdere Europese landen geldt dat de groei van het aantal vliegverbindingen een positief effect heeft op het buitenlands bezoek aan Nederland. In Azië groeit de economie nog steeds relatief stevig en dat resulteert in een aanhoudende groei van het aantal bezoekers. Voor de binnenlandse vakanties verwacht het NBTC in 2012 een stabilisatie van het aantal vakanties in eigen land.

BESTEDINGEN ONDER DRUK
Ondanks de groei in aantallen bezoekers, staan de bestedingen overall nog steeds onder druk, zowel bij de buitenlandse toeristen als bij Nederlanders die in eigen land op vakantie gaan. Daarnaast ondervindt de bestemming Nederland grote en groeiende concurrentie, met name van andere Noordwest- Europese bestemmingen. Dit heeft een negatief effect op het marktaandeel van Nederland. Het blijft van groot belang om samen met de sector en rijksoverheid te werken aan de positionering en promotie van de bestemming ‘Holland’ om bezoek, bestedingen en werkgelegenheid in ons land te waarborgen.

Nieuwsoverzicht
 
logo Telefoon + 31 (0)70 - 3490328
gastvrijnederland@vnoncw-mkb.nl
www.gastvrij-nederland.nl
Adres:
Bezuidenhoutseweg 12, 2594 AV Den Haag
Postbus 93002, 2509 AA Den Haag