Nieuws

27-06-2012

2,6 miljoen buitenlandse toeristen deze zomer

Zomervakantie levert BV Nederland bijna 2 miljard euro op

Deze zomer zullen naar verwachting ruim 2,6 miljoen buitenlandse toeristen hun zomervakantie doorbrengen in Nederland. Dat zijn er 50.000 meer dan vorig jaar. Daarnaast verwacht het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) dat zo’n 4,2 miljoen Nederlanders hun zomervakantie in eigen land doorbrengen. Dit is een daling van zo’n 100.000 ten opzichte van vorig jaar. In totaal besteden de (inter)nationale toeristen bijna 2 miljard euro in Nederland tijdens de zomermaanden.

Meer buitenlandse toeristen
Naar verwachting zullen dit jaar ruim 2,6 miljoen buitenlandse toeristen ons land bezoeken deze zomer (+2%). Deze stijging komt met name doordat er meer Duitsers en Belgen hun zomervakantie in Nederland doorbrengen. In financieel en economisch onzekere tijden zijn de buurlanden vaak extra in trek voor een (zomer)vakantie. Bijna de helft van alle buitenlandse toeristen komt deze zomer uit Duitsland en Belgiƫ. De andere helft komt onder andere uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Italiƫ en Spanje. In totaal besteden de buitenlandse toeristen bijna een miljard euro tijdens hun zomerverblijf in Nederland.

Minder zomervakanties Nederlanders
Nederlanders ondernemen in totaal zo’n 9,8 miljoen binnen- en buitenlandse vakanties deze zomer. Zowel de vakanties naar het buitenland als de vakanties in eigen land dalen licht (beide 100.000). Reden hiervoor is met name de onzekere economische situatie. Deze zomer worden er zo’n 4,2 miljoen vakanties in eigen land ondernomen. Het merendeel van deze vakanties wordt doorgebracht op campings en in bungalowparken. De binnenlandse zomervakanties leveren de BV Nederland zo’n 850 miljoen euro op.

Gespreide zomervakantie
De zomervakantie vindt dit jaar, evenals andere jaren, gespreid plaats. De regio Zuid heeft als eerste zomervakantie van 30 juni tot en met 12 augustus. Een week later start de vakantie voor de regio Midden. Tot slot heeft de regio Noord vakantie van 21 juli tot en met 2 september. 

Nieuwsoverzicht
 
logo Telefoon + 31 (0)70 - 3490328
gastvrijnederland@vnoncw-mkb.nl
www.gastvrij-nederland.nl
Adres:
Bezuidenhoutseweg 12, 2594 AV Den Haag
Postbus 93002, 2509 AA Den Haag