Nieuws

09-04-2012

850.000 buitenlandse toeristen tijdens Pasen

Goede start van toeristisch seizoen

Pasen 2012 zorgde, ondanks het wisselvallige weer, voor een prima start van het toeristisch seizoen. Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) brachten zo’n 850.000 buitenlandse toeristen de paasdagen in Nederland door. Daarnaast genoten zo’n 250.000 Nederlanders van een korte paasvakantie in eigen land. Bovendien ondernamen Nederlanders ruim 20 miljoen uitstapjes in eigen land. Samen besteedden de binnenlandse en buitenlandse bezoekers dit jaar zo’n 600 miljoen euro tijdens Pasen in ons land.

Bollenstreek en steden populair
Vorig jaar hadden we een uitzonderlijk goed Pasen: het viel erg laat en het weer was zomers. Dit jaar viel Pasen ‘normaal’ en waren de weersverwachtingen wisselvalliger. Toch spreekt de sector van een positieve start van het seizoen. Net zoals voorgaande jaren kwamen de meeste buitenlandse toeristen uit Duitsland, gevolgd door de Belgen. Opvallend was ook het aantal Britten, Amerikanen en Aziaten. Populaire bestemmingen voor de buitenlandse bezoekers waren dit jaar de Bollenstreek en de grote steden. Daarnaast was de Floriade een belangrijke trekker voor met name onze buurlanden.

Lekker weg in eigen land
Van de 450.000 Nederlanders die op vakantie gingen tijdens de paasdagen, bleven er zo’n 250.000 in eigen land. Naast vakanties ondernemen Nederlanders traditiegetrouw ook veel uitstapjes tijdens Pasen. Nederlanders lieten zich deze Pasen niet uit het veld slaan door het wisselvallige weer en trokken er vol opuit. Dit jaar ondernamen Nederlanders ruim 20 miljoen uitjes. Fietsen of wandelen was daarbij populair, net zoals een bezoek aan een (muziek)evenement, meubelboulevard, tuincentrum, attractiepark en museum.

Bungalows en hotels goed bezet
De accommodaties aan de kust waren ook dit jaar populair. Door het hele land waren de bungalows, vakantiehuisjes en hotels vrij goed bezet. De campings hadden gemiddeld een lagere bezetting dan vorig jaar, vanwege de grotere afhankelijkheid van het weer.

Bestedingen
De toeristische sector is van groot belang voor de Nederlandse economie: met Pasen besteedden Nederlanders tijdens hun vakantie en uitstapjes in eigen land ruim 400 miljoen euro. De buitenlandse dag- en verblijfstoeristen gaven bijna 200 miljoen euro uit tijdens hun verblijf in Nederland. In totaal werd er tijdens de paasdagen zo’n 600 miljoen euro uitgegeven in Nederland aan vervoer, verblijf en vermaak.

Nieuwsoverzicht
 
logo Telefoon + 31 (0)70 - 3490328
gastvrijnederland@vnoncw-mkb.nl
www.gastvrij-nederland.nl
Adres:
Bezuidenhoutseweg 12, 2594 AV Den Haag
Postbus 93002, 2509 AA Den Haag