Nieuws

23-11-2011

Vakantiemarkt stabiliseert

Arabische lente, slecht zomerweer en onzekerheid rond Griekenland beïnvloeden bestemmingskeuze

Bijna 82% van de Nederlanders is in 2011 één of meerdere keren op vakantie geweest. In totaal werden ruim 36 miljoen vakanties ondernomen in binnen- of buitenland. De bestedingen aan vakanties bedroegen in totaal zo’n 15 miljard euro. Voor het derde jaar op rij laat de vakantiemarkt daarmee een stabilisatie zien. Dit blijkt uit de jaarresultaten van het ContinuVakantieOnderzoek (CVO) van NBTC-NIPO Research.

Meer vakanties naar Middellandse Zeegebied
Het aantal buitenlandse vakanties groeide het afgelopen jaar licht (+1%). In totaal werden er zo’n 18,6 miljoen vakanties naar het buitenland ondernomen, een stijging van ruim 100.000 vakanties. Net als vorig jaar voert Duitsland de top tien van buitenlandse vakantiebestemmingen aan. Zo’n 3,3 miljoen vakanties werden bij onze oosterburen doorgebracht, wat een stijging betekent van 3% ten opzichte van 2010. Frankrijk, dat op de tweede plaats staat, zag het aantal vakanties eveneens met 3% stijgen naar 3 miljoen vakanties. Het Middellandse Zeegebied stond het afgelopen jaar – mede door het slechte zomerweer in eigen land – wat meer in de belangstelling. Met name Spanje was in trek (+13%) en ook Turkije liet een lichte plus zien (+3%). Dalingen waren er echter ook in het Middellandse Zeegebied. In Egypte en Tunesië liep het aantal vakantiegangers fors terug door de politieke onrust (-20% en -40%). In het door financiële problemen geplaagde Griekenland daalde het aantal vakanties met 5%.

Eigen land dupe van slecht zomerweer
Het aantal binnenlandse vakanties stabiliseerde in 2011 op 17,7 miljoen vakanties. Het voorjaar liet nog een flinke plus zien (+8%) door laat vallende feestdagen en mooi weer. Het slechte weer in de zomer zorgde echter voor een daling van het aantal zomervakanties in eigen land (-6%). De Noordzeebadplaatsen waren evenals voorgaande jaren de populairste vakantieregio in eigen land met 2,1 miljoen vakanties. Een flinke groei was er het afgelopen jaar voor de Friese, Groningse en Drentse zandgronden (+11%) en Zuid-Limburg (+15%). Op de Wadden (-8%) en in het Deltagebied (-19%) werden daarentegen minder vakanties doorgebracht.

Vakantiebestedingen stabiel
In totaal hebben Nederlanders in 2011 ruim 15 miljard euro aan vakanties uitgegeven, waarvan zo’n 12,4 miljard in het buitenland en 2,8 miljard in eigen land. Ten opzichte van 2010 zijn ook de totale vakantiebestedingen voor het derde achtereenvolgende jaar gestabiliseerd.
Nieuwsoverzicht
 
logo Telefoon + 31 (0)70 - 3490328
gastvrijnederland@vnoncw-mkb.nl
www.gastvrij-nederland.nl
Adres:
Bezuidenhoutseweg 12, 2594 AV Den Haag
Postbus 93002, 2509 AA Den Haag