Nieuws

09-05-2011

Onderzoek naar Meest Gastvrije Stad 2011 van start

Ruim 8000 bezoekers in de 21 grootste steden worden komende maanden ondervraagd

Het onderzoek naar de Meest Gastvrije Stad van Nederland is onlangs voor de derde keer van start gegaan. In dit wetenschappelijk verantwoorde consumentenonderzoek - uitgevoerd door Van Spronsen & Partners horeca-advies in samenwerking met VVV Nederland - worden de 21 grootste steden beoordeeld op vier categorieën: ‘Vriendelijkheid & Veiligheid’, ‘Horeca & Vrije Tijd’, ‘Informatie & Bereikbaarheid’en ‘Stad en Architectuur’.

“Goed onderzoek naar de vrijetijdsbeleving is van groot belang”, aldus Kees van Wijk, algemeen directeur VVV Nederland. “Het is goed om te weten wat gasten aantrekkelijk vinden, waaraan ze plezier ontlenen en wat belangrijk is voor hun beleving van gastvrijheid. Dat lijkt voor de hand liggend maar dat is het lang niet altijd. Vandaar dat VVV Nederland mede initiatiefnemer is van dit jaarlijkse onderzoek”.

Vrijetijdseconomie
De toeristisch-recreatieve sector is een economische factor van formaat. De vrijetijdseconomie is in Nederland goed voor zo’n 18 miljoen binnenlandse vakanties. Daarnaast ondernemen Nederlanders op jaarbasis bijna een miljard dagtochten. Per dagtocht wordt ruim 14 euro p.p. uitgegeven. Binnen de totale vrijetijdseconomie - waaronder ook de horeca wordt gerekend – wordt minimaal 65 miljard euro omgezet en zijn honderdduizenden mensen werkzaam.

‘s-Hertogenbosch
Vorig jaar ging de titel Meest Gastvrije stad van Nederland naar ‘s-Hertogenbosch. Volgens burgemeester Rombouts van de Brabantse hoofdstad betekent het winnen van de titel ‘Meest Gastvrije Stad’ de mooiste erkenning. “Het is een prijs voor alle kamermeisjes, obers, gastheren, politieagenten, horecaondernemers en ga zo maar door”, aldus de burgemeester in één van zijn interviews met de landelijke media.

De bekendmaking van de Meest Gastvrije Stad 2011 vindt medio oktober plaats.

Nieuwsoverzicht
 
logo Telefoon + 31 (0)70 - 3490328
gastvrijnederland@vnoncw-mkb.nl
www.gastvrij-nederland.nl
Adres:
Bezuidenhoutseweg 12, 2594 AV Den Haag
Postbus 93002, 2509 AA Den Haag