Nieuws

18-10-2010

Toerist betaalt voor bezuinigingen bij gemeenten

Veel gemeenten vangen de aankomende bezuinigingen op via een forse verhoging van de toeristenbelasting. Dit blijkt uit een inventarisatie door RECRON. Gemeente Voorst bijvoorbeeld, wil de toeristenbelasting verhogen in twee stappen met 300% van € 0,70 cent naar € 2,10 per nacht in 2012. RECRON vindt dit onaanvaardbaar en vraagt het nieuwe kabinet om in te grijpen.

Er zijn drie redenen waarom toeristenbelasting in deze vorm een doorn in het oog is voor recreatieondernemers en toeristen.
  1. De hoge prijzen, veroorzaakt door toeristenbelasting, zijn zeer onverstandig in een tijd waarin de consument via internet alle prijzen makkelijk kan vergelijken. In het geval van de gemeente Voorst is een gezin met 2 kinderen voor een vakantie van twee weken bijna € 80,- euro duurder uit in 2012 dan in 2010. De keuze voor een vliegvakantie naar Turkije is dan snel gemaakt. De gemeente dupeert zichzelf. Minder toeristen betekent minder inkomsten uit de toeristenbelasting, omdat deze dan ook achterblijven.
  2. Verder blijkt dat de hoogte van de toeristenbelasting in een jaar explosief kan stijgen. Dit maakt de gemeentelijke overheid een onbetrouwbare partner voor de recreatieondernemer en de toerist.
  3. Tenslotte is het onduidelijk waar het geld naartoe gaat. De toerist betaalt een belasting waar hij niets voor terug krijgt.
RECRON is in principe tegen elke vorm van toeristenbelasting, maar begrijpt dat gemeenten deze niet ineens kunnen afschaffen. RECRON wil meedenken over een toeristenbelasting die voldoet aan de volgende twee eisen:
  1. Een (eventuele) maximale verhoging per jaar die vastligt voor langere tijd.
  2. De opbrengst moet gebruikt worden voor voorzieningen waar de toerist iets aan heeft.
RECRON vraagt aan het nieuwe kabinet om hierover afspraken te maken met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in het bestuursakkoord. Daarbij vraagt RECRON van de individuele gemeenten om tijdens het vaststellen van de begroting van 2011 een betrouwbare partner van de toerist en het recreatiebedrijf te zijn. Een goede, betaalbare en kwalitatief hoogwaardige toeristische sector is in ieders belang.
Nieuwsoverzicht
 
logo Telefoon + 31 (0)70 - 3490328
gastvrijnederland@vnoncw-mkb.nl
www.gastvrij-nederland.nl
Adres:
Bezuidenhoutseweg 12, 2594 AV Den Haag
Postbus 93002, 2509 AA Den Haag