Nieuws

07-09-2010

Tickets naar Nederland duurder, accommodatie goedkoper

Buitenlandse toerist besteedt ruim 4 miljard aan verblijf Nederland

Tijdens een verblijf in Nederland besteedden buitenlandse toeristen in 2009 gezamenlijk ruim 2,6 miljard euro. Daarnaast werd ruim 1,4 miljard uitgegeven voorafgaand aan de reis naar Nederland. Dat komt gemiddeld neer op 404 euro per persoon per vakantie of zakelijk verblijf. Dit staat in het onderzoeksrapport Onderzoek Inkomend Toerisme dat het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) woensdag 8 september presenteert.

Meer bezoekers met toeristisch motief
Er kwamen in 2009 minder buitenlandse bezoekers naar Nederland dan de jaren ervoor. Dit werd vooral veroorzaakt door een daling van het aantal internationale bezoekers met een zakelijk motief. Dit aandeel gasten liep terug terwijl het aandeel buitenlandse verblijfsgasten dat ons land bezocht voor een (korte) vakantie juist steeg. Voor zeven op de tien internationale bezoekers is vakantie het hoofdmotief voor hun verblijf in Nederland. Dit zijn ruim 6,9 miljoen bezoekers. Dit aantal is het afgelopen decennium verder toegenomen, van 55% in 2000 tot 70% in 2009.

Opvallende stijging voor Museabezoek
Het bezoek aan musea en het bezoeken van bezienswaardigheden en/of historische plaatsen tijdens het verblijf in Nederland is de afgelopen vijf jaar toegenomen. In 2005 bezocht 31% van de buitenlandse gasten een of meerdere musea, in 2009 was dit 41%. 

NBTC Nedworkshops
De volledige onderzoeksresultaten worden gepresenteerd tijdens het seminar De buitenlandse toerist uitgelicht van het NBTC op woensdag 8 september a.s. Het seminar vindt plaats in Hotel Casa 400 in Amsterdam. Kijk voor meer informatie over het inhoudelijke programma op www.nbtc.nl.
Nieuwsoverzicht
 
logo Telefoon + 31 (0)70 - 3490328
gastvrijnederland@vnoncw-mkb.nl
www.gastvrij-nederland.nl
Adres:
Bezuidenhoutseweg 12, 2594 AV Den Haag
Postbus 93002, 2509 AA Den Haag